Terugval is...

Angst of depressie krijgen is ronduit naar. Daarom is het mooi als je hier deels of helemaal vanaf kan komen. Helaas is het niet vanzelfsprekend dat herstel blijvend is. Terugval is dat je opnieuw angst of depressie krijgt nadat je ongeveer 2 maanden erg weinig klachten had. Ongeveer 3 van de 5 jongeren vallen binnen drie jaar in angst of depressie terug. Daarom is het belangrijk om jezelf sterk te maken tegen terugval. Zodat je je leven kan leiden zoals jij dat wilt. Zonder vervelende klachten.

Ons doel is om terugval bij jongeren te voorkomen. Hiervoor zijn verschillende behandelingen en trainingen ontwikkeld, maar tot nu toe weten we alleen dat die bij volwassenen werken. Speciaal voor jongeren en jongvolwassenen hebben we nu de StayFine app ontwikkeld. Hierin gebruiken we elementen die werken tegen terugval bij volwassenen hersteld van depressie, die we hebben aangepast aan jongeren. Bijvoorbeeld preventieve cognitieve therapie (PCT), met extra aandacht voor positieve gedachten, gevoelens en gedrag.

Kijk voor meer over onze app en ons onderzoek bij “Over het onderzoek.”

Meer over acute angst

Angst is een gevoel wat je ervaart als je je bedreigd voelt. Angst kan je dan ook voor gevaar behoeden, doordat je gevaarlijke situaties en dingen eerder uit de weg gaat. Zo zul je niet zo heel snel die grote gespierde en boze scheldende man op straat aanspreken, dat donkere steegje inlopen, of je arm door de tralies van de leeuwenkooi steken als er een leeuw voor je neus staat.

Je kunt echter ook het gevoel hebben dat er gevaar dreigt zonder dat dit nodig is: wanneer je nieuwe mensen ontmoet op een feestje, als het donker is op je slaapkamer, of wanneer er een kruisspin op je kamer zit. Je bent dan extra voorzichtig, of voelt je niet op je gemak.

Wanneer je zoveel last hebt van je angsten dat je niet goed meer je dagelijks leven kunt leiden, dan noemen we dat een angststoornis.  Je kunt dan bepaalde dingen niet meer, of niet goed. Bijvoorbeeld, je kunt je niet meer concentreren op school, of slaapt slecht door je angsten.

Er zijn verschillende soorten angststoornissen: paniekstoornis, gegeneraliseerde angststoornis, sociale angststoornis, separatie-angststoornis, en specifieke fobieën zoals voor spinnen (arachnofobie) of gesloten ruimtes (claustrofobie).

Gelukkig zijn er veel verschillende behandelingen voor zulke angststoornissen, zoals exposure, of cognitieve therapie, mindfullness, en medicatie.

Meer over acute depressie

Iedereen zit zo af en toe wel in een ‘dip’. Je voelt je even somber, ‘mweh’, geïrriteerd, of heb helemaal nergens zin in. Dit is natuurlijk hartstikke normaal, zeker als je ruzie hebt gehad met een vriend of vriendin, je relatie is uitgegaan, of wanneer je een dierbare hebt verloren. Zo’n sombere bui gaat meestal vanzelf weer over.

Wanneer je echter twee weken somber of lusteloos voelt, en bijvoorbeeld geen interesse of plezier meer hebt in dingen die je vroeger leuk vond, dan kan het zijn dat je last hebt van een depressie. Het verschilt tussen personen heel erg waar ze last van hebben tijdens een depressieve periode, zoals dus somberheid, minder interesse of plezier, of prikkelbaarheid. Maar, ook een veranderde eetlust, een verstoord slaappatroon, schuld- of minderwaardigheidsgevoelens, vermoeidheid, en gedachten over dood of zelfdoding kunnen een teken zijn van depressie.

Gelukkig zijn er ook voor depressie veel behandelingen die je kunnen helpen herstellen, zoals CGT, IPT (interpersoonlijke therapie) en medicatie.

Het StayFine onderzoek wordt gefinancierd door ZonMW (636310007).
Outro-Stayfine-V2_no_lline
× Even appen?