Ons Onderzoek

Waarom StayFine?

Iedereen heeft wel eens een dipje. Maar meer dan één op de vijf jongeren krijgt voor zijn 21e te maken met een angst- en/of depressieve stoornis. Daarbovenop krijgen, van alle jongeren die herstellen, 3 op de 5 binnen drie jaar opnieuw angst en/of depressieve klachten (dit wordt een terugval genoemd).

Met het StayFine onderzoek willen we onderzoeken of het mogelijk is terugval te voorkomen. Hiervoor hebben wij de StayFine app ontwikkeld!

De app bestaat uit:

Monitoring is het bijhouden van je gevoelens en gedachten via een korte vragenlijst (3 min.). Je doet dit 2 weken, 6 keer per dag. Daarvan maakt de app een grafiek zodat je ziet wat er verandert.

In totaal zijn er 8 modules, waarvan je er 6 kan volgen. Ze zijn gericht op tips en tricks voor versterken van positieve gedachten en gevoelens, het blijven oefenen om lastige situaties aan te gaan en een goed gevoel over jezelf krijgen. Welke modules je volgt, ligt aan waar je last van hebt (gehad) en waar jij iets aan denkt te hebben. Ze zijn dus “gepersonaliseerd”.

Het doel van ons onderzoek is om te weten te komen of de StayFine app, met steun van ervaringsdeskundigen, het terugkeren van angst en depressie kan voorkomen. Daarvoor vergelijken we twee groepen: Een groep die zichzelf monitort met een groep die zichzelf monitort en de modules gebruikt. Loting bepaalt in welke groep iemand terecht komt.

Als deelnemer doe je 5 keer in drie jaar mee aan een online interview, vragenlijst en monitoren. Je mag daarbij een horloge dragen die meet hoeveel je beweegt. Zo kijken we hoe het met je gaat en of je opnieuw angst of depressieve klachten krijgt. Tussendoor krijg je hier ook af en toe vier vragen over.

Toeval bepaald of je ook de modules krijgt, die je dan in 10 weken gaat doorlopen op je eigen tempo. Tijdens de interventie heb je contact met een maatje (de ervaringsdeskundige), die je feedback geeft. Ook kun je een StayFine-vriend vragen om je te helpen als je de StayFine app gebruikt.

Wat weten we al over StayFine?

Wist je dat we een pilot onderzoek hebben gedaan? We wilden weten of de inhoud van de StayFine app bij jongeren past. 14 jongeren deden mee, en hielpen met het verfijnen van de app. Ze kregen allemaal de modules en monitoring aangeboden tijdens 8 weken. Ook hebben we meerdere focusgroepen met jongeren, onderzoekers en professionals gehad om de app verder te verbeteren.

Aanmelden

Er kunnen voor het hoofdonderzoek 254 jongeren meedoen van 13 t/m 21 jaar die hersteld zijn van een angst- en/of depressieve stoornis.
Ben jij een geschikte jongere?

Het StayFine onderzoek wordt gefinancierd door ZonMW (636310007).
Outro-Stayfine-V2_no_lline
× Even appen?